1 januari 2016

In dit veertigste nummer aandacht voor De nieuwe bibliotheek of, zoals architect Francine Houben ze noemt, de kathedralen van onze tijd. Voor haar is een bibliotheek veel meer dan een huis voor boeken: “Het idee van een bibliotheek als investering in het menselijk kapitaal van de stad vind ik inspirerend.”

De Boekenweek staat weer voor de deur, daarom een gesprek met Esther Gerritsen die dit jaar het Boekenweekgeschenk heeft geschreven.

De wetenschap komt aan bod in Tegen de leesangst: Nederlandse schoolkinderen leren lezen, maar aan het einde van de basisschool haken veel leerlingen af. Bovendien blijft het leesplezier van Nederlandse kinderen internationaal gezien achter. Dat de Bibliotheek op school dit tij kan helpen keren toont wetenschappelijk onderzoek van Thijs Nielen en Adriana Bus aan.

Het Fries mag dan een verplicht vak zijn op de middelbare scholen in Friesland, toch blijkt dat steeds minder jongeren het lezen. Het project LesNô probeert hier verandering in te brengen door het lezen leuk te maken.

Naar aanleiding van de 75e verjaardag van Tom Poes een artikel over de verdiensten van deze eenvoudige witte kat, wiens invloed tot ver in de kinderboekenwereld reikt.

Op de grens van boek en spel gaat over het groeiende aanbod aan prentenboeken- en voorleesapps. Hoe vernieuwend zijn die en hoe zullen ze de boekenwereld veranderen?

In aanloop naar op ons congres Lezen Centraal op 6 april een interview met arts en literatuurkenner Arko Odenwald over literatuur en geneeskunde. Odenwald is een van de keynote sprekers op 6 april.

Verder journalist en presentator Hans Smits over lezen en een kijkje in het atelier van Tijn Snoodijk.