De scholen zijn in mei 2020 weer begonnen. Misschien wat onwennig, maar toch, heel fijn voor leerlingen en leerkrachten. We informeren u graag over bestaande en nieuwe activiteiten waarmee u de leesbevordering (weer) op kunt pakken. Van de reguliere grote vakantie is bekend dat die tot een terugval in leesvaardigheid kan leiden. Het onderbroken schoolritme van de afgelopen maanden zal wellicht een vergelijkbaar beeld geven. Belangrijk om juist nu lezen tot prioriteit te maken en in te zetten op leesmotivatie.
SLO: lezen en leesbevordering hoge prioriteit
Bij die extra inspanning om leesachterstand weg te werken heeft SLO een prioritering in leerdoelen per groep opgesteld: Op het gebied van taal/lezen adviseert SLO voorrang te geven aan lezen en leesbevordering. Voor de groepen 3-6 raadt SLO expliciet het gebruik van rijke teksten aan, gekoppeld aan een thema. En verder vooral veel lezen.
Bekijk ook de video uit de reeks Collectief in Vakmanschap, waarin Joanneke Prenger van SLO vertelt over de doelen in het taalonderwijs nu kinderen weer (gedeeltelijk) naar school gaan. ‘Focus je op de kern van het taalonderwijs: lezen, schrijven en spreken. En vooral, natuurlijk, lezen. Het is belangrijk om ze [red: de leerlingen] ook weer enthousiast te maken voor lezen. Gebruik mooie kinderboeken. Weet ze zo te stimuleren dat ze ook thuis verder lezen en voor vrij lezen een boek pakken.’
Overzicht online leesbevordering
Ook nu de kinderen gelukkig weer naar school gaan, is het handig om te weten welke online-leesbevorderingsinitiatieven er zijn. We hebben een selectie van de (tijdelijk gratis) activiteiten rond online leesbevordering op een rij gezet. Kijk hier naar ons overzicht van online leesbevorderingsactiviteiten op school of thuis.
BoekStart en de Bibliotheek op school
De meeste (voor)leesconsulenten en onderwijsspecialisten hebben tijdens de intelligente lockdown niet stil gezeten en contact gehouden met hun scholen en hen gevoed met tips en digitaal aanbod. Natuurlijk willen zij ook zo snel mogelijk weer aan de slag in de scholen. Dat gaat helaas voorlopig nog niet. Wij hebben hen voor alle bouwstenen van de aanpak BoekStart en de Bibliotheek op school geadviseerd over wat er op afstand wel mogelijk is. Ons belangrijkste advies: Houd contact met de leescoördinator en de schooldirectie en stem telefonisch of via de mail af wat kan en waar behoefte aan is.
Meer informatie?
We hebben op 19 mei 2020 de nieuwsbrief Belang van lezen naar alle taal- en leescoordinatoren en directies in het basisonderwijs gestuurd. Heeft u naar aanleiding van deze nieuwsbrief nog vragen en/of opmerkingen? Laat ons die dan weten. We horen graag van u via info@lezen.nl
Lees hier de hele nieuwsbrief