Stimuleer het gebruik van rijke teksten over inhoudelijke thema’s in alle leergebieden. Dat is een van de conceptkerndoelen voor Nederlands. Om leraren in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs te ondersteunen bij de selectie van die rijke teksten, biedt de Canon van Nederland een uitgebreide lijst met boekentips. De belangrijkste boeken per Canonvenster worden nu uitgelicht.
Historische jeugdboeken
Leraren worden via de conceptkerndoelen gestimuleerd om rijke teksten te gebruiken bij geschiedenis/wereldoriëntatie. Die rijke teksten kunnen gebruikt worden om informatie over het thema te verwerken. Jeugdliteratuur biedt die rijke teksten. Historische jeugdboeken bevatten informatie over een bepaalde periode én maken die periode invoelbaar. Leerlingen werken op die manier tegelijkertijd aan hun kennis over de geschiedenis en aan hun taalontwikkeling.
Boekentips per Canonvenster
Vanaf vandaag worden de boekentips op de website van de Canon van Nederland per Canonvenster uitgelicht. Gebruikers zien zo in een oogopslag de boeken die zij niet mogen missen en krijgen mede door de toegesneden inhoudelijke beschrijving bij elk boek direct een veelvormig beeld van het venster. Daarnaast blijft er een functie bestaan waarin bezoekers naar hartenlust kunnen grasduinen door de hele boekencollectie. De uitgelichte boekentips zijn op elke Vensterpagina te vinden onder het kopje ‘boeken’.
Afgestemd op leeftijd, genre en inhoud
Elke uitgelichte selectie met boeken is onderverdeeld in rubrieken. Deze rubrieken keren deels terug bij elk venster en variëren deels, afhankelijk van het aanbod waaruit wordt gekozen. Niet alleen zijn die rubrieken afgestemd op leeftijd en genre maar tevens op inhoudelijke elementen, zoals ‘Dagelijks leven’, ‘Eigentijdse getuigenis’, ‘Voorleestip’ en ook ‘Hoe het verder ging’.
De geschiedenis gaat immers altijd verder. Zo duurde de Tachtigjarige Oorlog na de dood van Willem van Oranje nog 64 jaar, om pas te eindigen met de Vrede van Münster. In ‘Hoe het verder ging’ wordt bij elk venster de ‘nageschiedenis’ belicht. Er is de ‘grote’ geschiedenis, maar er is ook de geschiedenis van ‘gewone’ mensen. Die komt aan bod via de tag ‘Dagelijks leven’.
Bij het samenstellen van Uitgelicht bleek hoezeer historische verhalen en romans zich lenen om uit voor te lezen. Bij een Voorleestip kan via een link naar Jeugdbibliotheek.nl ter inspiratie een fragment worden beluisterd.
Rijke leesomgeving
De selectie Uitgelicht op de website van de Canon van Nederland is gemaakt in opdracht van Stichting Lezen voor het leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school. Om de basisvaardigheden te verbeteren investeert het ministerie van OCW via het Masterplan basisvaardigheden in het onderwijs en in een rijke leesomgeving. Stichting Lezen kan in samenwerking met lokale bibliotheken de Bibliotheek op school flink uitbreiden en versterken. Daarmee krijgen scholen in alle leeftijdsgroepen expertise en een actueel en breed boekenaanbod vanuit de bibliotheek.
Over de Canon van Nederland
De Canon van Nederland neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Van Karel de Grote tot Marga Klompé, van de hunebedden tot Europa en van Trijntje tot de Leeuwinnen. De Canon is ontworpen voor leerlingen van 8 tot 14 jaar in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Het is een hulpmiddel voor leraren om onderwerpen voor hun geschiedenislessen te kiezen. De Canon wordt daarnaast gebruikt door geschiedenisliefhebbers.
Bekijk hier de Canon van Nederland.