Vandaag werd in het kader van de Nationale Ouderendag de zevende editie van de Nationale Voorleeslunch gevierd. Van Joure tot Sittard: op meer dan 150 locaties door heel Nederland werden ouderen voorgelezen door bekende en onbekende Nederlanders. Onder meer Catherine Keyl, Sjaak Swart, Jan Slagter, Nico Dijkshoorn en Ajouad el Miloudi lazen het door Maarten Spanjer geschreven tragikomische verhaal Godfried vermist voor. Nieuw dit jaar is de door Maarten Spanjer ingesproken luisterversie van het verhaal, deze is na vandaag gratis te beluisteren.
Voorlezen aan ouderen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten en herinneringen op te halen. Dat laat het verhaal van Maarten Spanjer als geen ander zien. Hij neemt de ouderen mee naar februari 1969, waar het verhaal zich afspeelt tegen de achtergrond van de wedstrijd Ajax tegen Benfica. Een wedstrijd die voorlezer Sjaak Swart zelf nog als speler heeft meegemaakt.
De Voorleeslunch is inmiddels een vast onderdeel in de jaarlijkse programmering van veel bibliotheken en zorginstellingen geworden. Het vormt voor bibliotheken een stimulans om banden met zorginstellingen, lokale politiek en maatschappelijke instellingen te versterken. Talloze burgemeesters, wethouders, scholieren en andere vrijwilligers waren ook dit jaar weer bereid hun medewerking te verlenen, zo ook burgemeester Van Haersma Buma.
De Leescoalitie
De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie, met het organiseren hiervan laat de Leescoalitie zien dat voorlezen en prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is voor ouderen die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. De Leescoalitie is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, het literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, de Koninklijke Bibliotheek, de Vereniging van Openbare Bibliotheken en het Nederlands Letterenfonds.
Sinds 2019 helpt de VriendenLoterij de Leescoalitie om de leescultuur in Nederland te versterken.
De ingesproken versie is te beluisteren via de LuisterBieb.