22 januari 2020

Vanmorgen zijn De Nationale Voorleesdagen groots van start gegaan met Het Nationale Voorleesontbijt van H.K.H. Prinses Laurentien. Bekende en onbekende Nederlanders lezen vanaf vandaag een week lang voor bij bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven door het hele land.

Compilatie van drie kleine afbeeldingen. Ministers Koolmees, Van Engelshoven en Slob lezen voor, middelste afbeelding is groter dan de andere twee.
Ministers Koolmees, Van Engelshoven en Slob lezen voor

Peuters en kleuters worden voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar 2020 Moppereend (2018, Lemniscaat) geschreven door Joyce Dunbar, geïllustreerd door Petr Horáček en vertaald door Jesse Goossens. Dit alles om het belang van voorlezen te onderstrepen, want voorlezen is goed voor de taalontwikkeling. Zo komen peuters en kleuters in aanraking met nieuwe woorden, leren ze hoe een zin opgebouwd is en vergroten ze hun woordenschat én taalbegrip.

Voorleesdagen officieel van start met enthousiast voorleesontbijt van H.K.H. Prinses Laurentien bij Bibliotheek Zoetermeer.

  • Anne Appelo, Vivienne van den Assem, Gerard Ekdom, Kees van Kooten, Kees Tol, Gerdi Verbeet en de ministers Ingrid van Engelshoven, Hugo de Jonge, Arie Slob en Wouter Koolmees lazen voor om het belang van voorlezen aan te tonen.
  • Een week lang lezen in heel Nederland burgemeesters, politici, brandweerlieden, sporthelden, columnisten, acteurs, presentatoren, zangers, rappers, wethouders en wijkagenten voor, de voorleesdagen duren nog t/m 1 februari.
  • Grootouders worden vanaf dit jaar door de Leescoalitie opgeroepen meer voor te lezen, uit onderzoek blijkt dat ze dit nog (te) weinig doen.

Voorlezen maakt een groot verschil

Voorlezen maakt je leuker! Baby’s, peuters en kleuters die door hun ouders worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong in hun taalontwikkeling. Van de kinderen die niet worden voorgelezen heeft slechts 30% voldoende woordenschat voor een goede start op school. Van de peuters en kleuters die wel geregeld zijn voorgelezen heeft 70% voldoende woordenschat. Via het voorlezen ontwikkelen kinderen naast een goede woordenschat ook hun mondelinge taalvaardigheid en maken zij kennis met ‘boekentaal’, taal die afwijkt van de dagelijkse omgangstaal.  Niet alleen draagt het rijke, veelzijdige en complexe taalgebruik in boeken bij aan de effecten van voorlezen op de taalontwikkeling, ook de gesprekken die ouders met hun kinderen voeren tijdens het voorlezen werken stimulerend. Het is belangrijk om kinderen vanaf jongs af aan te laten ervaren hoe leuk voorlezen is. De Nationale Voorleesdagen stimuleren (groot)ouders, pedagogisch medewerkers en leerkrachten om dit te doen. Meer informatie op leesmonitor.nl.

Prentenboek van het Jaar: Moppereend

Kleuters en peuters door het hele land maken deze week kennis met de moppereend uit het Prentenboek van het Jaar 2020 Moppereend. Het comité over het Prentenboek van het Jaar: ‘Moppereend is een veelzijdig prentenboek dat alle peuters en kleuters aanspreekt en veel stof geeft om over te praten. De illustraties zijn prachtig, kleurrijk en herkenbaar. De tekst is eenvoudig en helder. Ook is het thema mooi neergezet, want: iedereen heeft wel eens een mopperbui of een donderwolk boven zijn hoofd. Maar je hebt elkaar nodig om de lucht weer te klaren, want na regen komt zonneschijn. Moppereend is een Prentenboek om vrolijk van te worden, kortom een superprentenboek!’ Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen is het Prentenboek van het Jaar als mini-editie te koop in de boekwinkel voor € 5,25. Naast de Prentenboek van het Jaar koos het comité nog negen andere prentenboeken die de Prentenboeken Top Tien vormen. 

Voorleestas

Stichting Lezen biedt dit jaar met steun van Stichting De Versterking 60 scholen de mogelijkheid mee te doen met het project De Voorleestas. Het betreft scholen in krimpgebieden en anticipeerregio’s die werken met de Bibliotheek op school. Met De Voorleestas wordt het voorlezen thuis tijdens De Nationale Voorleesdagen extra gestimuleerd. Niet voor alle kinderen is het vanzelfsprekend om ook thuis voorgelezen te worden. Om dat te stimuleren ontvangen  leerlingen op deelnemende scholen tijdens De Nationale Voorleesdagen De Voorleestas.

De Nationale Voorleesdagen

Op woensdag 22 januari worden De Nationale Voorleesdagen 2020 traditiegetrouw ingeluid met Het Nationale Voorleesontbijt. De Nationale Voorleesdagen is een project van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB en vindt dit jaar voor de 17de keer plaats. De doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen van kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip.