Docenten in het voortgezet onderwijs werken hard aan de leesvaardigheid en literaire ontwikkeling van leerlingen. Het kan alleen lastig zijn te bepalen welke versterking het leesbeleid nodig heeft. De nieuwe leesscan voor het voortgezet onderwijs helpt scholen de beginsituatie in kaart te brengen. Wat gaat er goed en waar is nog terrein te winnen? Zo heb je een basis voor gefundeerde vervolgstappen die het leesbeleid helpen verbeteren. De leesscan bestond al voor het primair onderwijs. De vo-versie biedt ondersteuning in een tijd van dalende leesvaardigheid onder jongeren.
Vanaf 2025 beschikbaar op lezeninhetvo.nl
De leesscan vo is nu al gratis beschikbaar en vanaf medio 2025 te vinden op lezeninhetvo.nl. Deze nieuwe website zal naast tools en scholingsaanbod antwoord bieden op allerlei vragen rondom effectief lees- en literatuuronderwijs in het voortgezet onderwijs.
Wil je op de hoogte blijven van de lancering van de site? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van lezeninhetvo.nl.
► Meld je hier aan voor de lezeninhetvo.nl nieuwsbrief
Met 28 stellingen het leesbeleid op school in kaart
De leesscan vo omvat een vragenlijst van 28 stellingen en een handleiding. De stellingen raken aan: leesbeleid, rijke leesomgeving, effectief lees- en literatuuronderwijs, leesbevordering, monitoring en evaluatie, en samenwerking. De vier antwoordopties lopen van ‘(nog) niet op orde’ tot ‘op orde’. De gegeven antwoorden vormen een spindiagram dat laat zien hoe goed je als school scoort op deze gebieden.
Samen inzicht in het leesbeleid
Schoolbreed werken aan effectief lees- en literatuuronderwijs en leesbevordering vraagt om samenwerking, zowel binnen de school als met partners buiten de school. Idealiter vullen collega’s daarom samen de leesscan in. Het is niet erg als bepaalde onderdelen nog niet op orde zijn. De leesscan vo is geen test waarvoor je kunt slagen of zakken, maar wijst wegen aan naar hoe je als school weloverwogen beslissingen kunt maken voor beter leesbeleid.
Van leesprobleem naar leesbeleidsplan
De antwoorden en spindiagram van de leesscan vo bieden aanknopingspunten om met je collega’s het gesprek aan te gaan en een basis te leggen voor een beter gefundeerd leesbeleid op school. Voor een eerste gesprek kun je de zes conclusievragen gebruiken, vragen als ‘Waar zijn we trots op?’ en ‘Waar willen we aan werken?’. Aan de hand van de leesscanresultaten kun je ook een leesbeleidsplan opstellen. Zie voor meer informatie over het werken met de resultaten de handleiding van de leesscan vo.
Figuur: Voorbeeld van een spindiagram naar aanleiding van een ingevulde leesscan vo
Aan de slag met de leesscan vo
Samen met jouw team een verbeterslag slaan op het leesonderwijs? Download gratis de leesscan vo en breng de kansen in kaart.