11 juli 2024

Dit najaar start de zesde editie van de verkiezing van het BoekStart Babyboekje van het Jaar. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van actrice Toprak Yalçiner, selecteert de vijf beste boekjes uit het totale aanbod van babyboekjes die de afgelopen twee jaar verschenen zijn. Vervolgens kan iedereen vanaf 4 oktober 2024 stemmen op zijn, haar of diens favoriet op de shortlist.

Juryleden in bibliotheek met voor hen op tafel allerlei babyboekjes.
Naast juryvoorzitter Toprak Yalçiner (midden) bestaat de jury uit (v.l.n.r.) Wendy van Poorten (hoofdredacteur Ouders van Nu), Rubén Rodriguez da Silva (boekverkoper), Angelo Harbeek (bibliothecaris) en Sarah Wielandts  (leesbevorderaar).

De stemperiode loopt tot en met vrijdag 1 november. Stemmen kan online via www.babyboekjevanhetjaar.nl (gaat in september live). Op woensdag 13 november  wordt bekend welk boekje de meeste stemmen heeft gekregen en BoekStart Babyboekje van het Jaar 2024 wordt. De verkiezing wordt georganiseerd door Stichting Lezen Nederland en Iedereen Leest Vlaanderen, in samenwerking met Ouders van Nu.

Ambassadeur Babyboekje van het Jaar

Toprak Yalçiner is een van oorsprong Turkse actrice die in Nederland is opgegroeid. Zij is moeder van twee prachtkinderen van 6 en bijna 2. Ze kreeg bij het grote publiek vooral naamsbekendheid als Nuran Baydar in de soap Goede Tijden Slechte Tijden, en heeft sindsdien vele rollen in films en series op haar naam staan.

Toprak over het voorzitterschap: ‘Ik vind het heel belangrijk dat iedereen in Nederland toegang heeft tot boeken, dat is namelijk niet vanzelfsprekend. Daarom vind ik de missie van BoekStart zo goed en ben ik heel blij dat ik mij als ambassadeur kan inzetten voor deze verkiezing!’

Het BoekStart Babyboekje

Deze boekenprijs voor de allerjongste categorie (0-1,5 jaar) werd in 2013 voor het eerst uitgereikt. Doel van de verkiezing is om uitgevers te stimuleren meer goede babyboekjes op de markt te brengen. Ook wil de prijs ouders en medewerkers van de kinderopvang inspireren en helpen bij het kiezen van goede babyboekjes.

Juryleden BoekStart Babyboekje van het Jaar 2024

Wendy van Poorten is hoofdredacteur van Ouders van Nu en houdt zich op dagelijkse basis bezig met het maken van de leukste content voor ouders. Ze heeft een dochter van drie, aan wie ze iedere avond voorleest.

Rubén Rodriguez da Silva is kinderboekenspecialist voor boekhandel Venstra in Amstelveen. Daarnaast kiest hij ook maandelijks de Libris Kinderboeken Maandtips voor de landelijke website.

Angelo Harbeek is werkzaam in Arnhem als projectleider van BoekStart in de kinderopvang: ‘Samen met je kind verdwalen in een boek is het mooiste avontuur dat je samen kunt beleven.’

Sarah Wielandts zet zich als leraar en leesbevorderaar actief in voor meer leesplezier. Op haar instagrampagina (@vooruitgelezenkinderen) en website (vooruitgelezenkinderen.be) deelt ze haar leesliefde en boekentips voor uitgelezen kinderen. Ze gaat ook aan de slag met scholen en leerkrachten.

BoekStart

BoekStart is een landelijk leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby’s, dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. Het programma wordt vanuit Stichting Lezen en de Bibliotheek georganiseerd; alle bibliotheken in Nederland doen mee. Ook gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief betrokken. BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen, in samenwerking met KB, de nationale bibliotheek, en wordt onder de noemer Kunst van Lezen gefinancierd door het ministerie van OCW. In 2024 bestaat BoekStart 15 jaar. Zie voor meer informatie www.boekstart.nl.