Vandaag wordt in het kader van Nationale Ouderendag in het hele land voorgelezen aan ouderen, tijdens de achtste editie van de Nationale Voorleeslunch. Waar normaliter honderden bibliotheken en zorginstellingen een lunch organiseren voor ouderen en daarbij voorlezen, ziet het evenement er vanwege corona dit jaar iets anders uit. Kees van Kooten, schrijver van het Nationale Voorleeslunchverhaal, leest zijn verhaal om 12.15 uur voor bij Omroep MAX op NPO1. Ook lezen vrijwilligers van de Zilverlijn voor via de telefoon. Zo wil de Leescoalitie ervoor zorgen dat zoveel mogelijk ouderen worden voorgelezen, ook als ze liever niet uit huis gaan.
Daarnaast vinden op diverse plekken in het land kleinschalige voorleesevenementen plaats. Zie voor een overzicht van deze evenementen deze website. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Voorleeslunch dat het hele verhaal wordt voorgelezen op televisie. Ook het telefonisch voorlezen via de Zilverlijn, de belservice van het Ouderenfonds, is nieuw.
Nationale Voorleeslunch
De Leescoalitie wil met het organiseren van de Nationale Voorleeslunch laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is voor ouderen, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. Het voorlezen van verhalen geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Zo kan het een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren.
Kees van Kooten
Speciaal voor de gelegenheid schreef Kees van Kooten het verhaal Een rooie brandweerauto. In dit verhaal, dat vandaag in zijn geheel gepubliceerd is in dagblad Trouw, volgen we een gesprek tussen twee jonge ouders die recent gescheiden zijn. Ze praten – in Van Kootens geheel eigen stijl – over hun zoon, over voorlezen en het vertellen van verhalen.
De Leescoalitie
De Leescoalitie is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, de Koninklijke Bibliotheek, de Vereniging van Openbare Bibliotheken en het Nederlands Letterenfonds. Sinds 2019 helpt de VriendenLoterij de Leescoalitie om de leescultuur in Nederland te versterken.