15 augustus 2024

Met de Verhalenvinder kunnen vmbo-leerlingen gemakkelijk en snel een boek vinden dat past bij hun interesses en leesprofiel. Stichting Lezen is in samenwerking met NBD Biblion en de KB, de nationale bibliotheek, een pilot gestart om deze boekenkeuzetool te ontwikkelen.

Foto: Jørgen Koopmanschap

‘Ik weet niet welke boeken ik leuk vind – Ik wil snel een boek hebben – Ik vertrouw niet op een oude bibliothecaris die mij niet kent – Gamen en series kijken vind ik leuker dan boeken lezen – Ik moet lezen voor school, maar er zijn geen leuke boeken.’ 

Het zijn enkele quotes uit de onderzoeken met vmbo-leerlingen van de afgelopen jaren. Ook docenten geven aan dat het kiezen van het juiste boek cruciaal is om het leesplezier bij de leerlingen te ontwikkelen. Daarom maken we samen met onze partners de Verhalenvinder. Samen met Bitfactory zijn we nu de eerste versie van de tool aan het bouwen.

Onlangs is er oproep geweest aan scholen met een vmbo-leergang om zich aan te melden als pilotdeelnemer. We hebben daar veel enthousiaste reacties op gekregen. Tussen september en december 2024 zullen deze scholen deelnemen aan de pilot om de tool te testen en te verbeteren. Zo maken we van de Verhalenvinder de tool voor jongeren om een geschikt boek te vinden.

Vanaf januari 2025 wordt de Verhalenvinder in het kader van de Bibliotheek op school stapsgewijs aangeboden aan scholen die de Impulsregeling Masterplan basisvaardigheden ontvangen hebben.