Een meerderheid van de Nederlanders maakt gebruik van leesmedia. 86% van de bevolking van 14 jaar of ouder leest begin 2024 met enige regelmaat een boek, een stijging ten opzichte van de 82% een jaar eerder. 84% van de Nederlanders las het voorafgaande jaar minimaal één papieren boek, 48% las minimaal één e-boek en 22% luisterde minimaal één luisterboek (KvB Boekwerk & GfK, 2024, meting 67). De cijfers zijn representatief voor de enigszins geletterde bevolking. De groep laaggeletterden is waarschijnlijk onvoldoende leesvaardig om de schriftelijke vragenlijst voor het onderzoek in te vullen.
Aan het begin van 2024 is er sprake van een stijging van het leesgedrag van boeken. 35% van de Nederlanders leest vrijwel elke dag in een boek, ten opzichte van 29% een jaar eerder. Hiermee is de leesfrequentie van boeken terug op het niveau van de coronapandemie. Nederlanders brachten in deze periode meer tijd in en rond het huis door, en lazen gemiddeld vaker. De leesfrequentie van kranten en tijdschriften aan het begin van 2024 is stabiel ten opzichte van een jaar eerder (KvB Boekwerk & GfK, 2024, meting 67).
Er zijn minder Nederlanders die dagelijks een boek lezen (35%) dan Nederlanders die dagelijks een krant lezen (41%). Tijdschriften worden, met 10% van de Nederlanders die dit dagelijks doet, minder vaak gelezen dan boeken. Terwijl de leesfrequentie van boeken de laatste tien jaar vrij stabiel is, vindt er voor kranten en tijdschriften een daling plaats (KvB Boekwerk & GfK, 2024, meting 67). Over een periode van vijf jaar, tussen 2018 en 2023, nam zowel het aantal niet-lezers van boeken als het aantal wekelijkse lezers van boeken toe (KvB Boekwerk, Ware Kennis & GfK, 2024).