Anne van Buul
Anne van Buul, Linda Vaessen en Anne-Riet Vermeulen zijn alle drie lid van de professionele leergemeenschap De leraar als leesbevorderaar van Hogeschool de Kempel. Anne is docent-onderzoeker aan deze pabo.
Jorien Castelijn
Jorien vond na een carrière bij verschillende educatieve uitgeverijen dat het anders moest. Ze had ervaren dat de standaard lesmethoden kinderen onvoldoende in beweging brachten om te leren. Daarom begon ze in 2009 haar eigen educatieve uitgeverij: Blink. Blink richt zich primair op het prikkelen van de nieuwsgierigheid van kinderen, want dat is volgens de laatste wetenschappelijke inzichten de motor van het leren. En de leraar maakt daarbij het werkelijke verschil.
In 2020 ontwikkelde Blink Het Nieuwe Lezen: een nieuwe aanpak voor leesonderwijs, bedoeld om het tij te keren. Een aanpak waarbij bestaande routines worden losgelaten, begrijpend lezen niet langer als apart vak op het rooster staat en waarbij lezen wordt aangeboden vanuit een thematische aanpak met de wereld als basis en leesplezier als centrale pijler. Zo worden in zowel het basis- als in het voortgezet onderwijs grote stappen gezet op weg naar een generatie die wél leest.
Ontdek de kracht van beter leren.
Linda Dielemans
Linda Dielemans is schrijver en archeoloog. Ze is altijd al een echte boekenwurm geweest en schrijft al sinds de brugklas. Maar de allermooiste verhalen vindt ze in het verre verleden. Door te onderzoeken, te speuren, te puzzelen en natuurlijk ook te fantaseren, probeert ze in haar boeken antwoorden te vinden op vragen die de archeologie niet meteen kan oplossen. Waardoor voor haar, en hopelijk ook voor de lezer, het verleden écht tot leven komt. Linda’s bekendste boeken zijn Brons (2019), Schaduw van de leeuw (2018) en Het lied van de vreemdeling (2020). Maar ze schreef ook Zomerwoud (2013), Geestenkrijger (2016) en Onder de golven (2021). Al deze boeken spelen zich af in de prehistorie, van de oude steentijd tot en met de bronstijd. Alleen voor haar nieuwste boek, Koningsspel (2023), dook Linda in de wereld van de middeleeuwen.
Hanneke Drenth
Hanneke Drenth (1980) is zangeres en actrice. Ze is afgestudeerd aan de School van de Kunsten in Arnhem en de Koningstheateracademie in Den Bosch. Hanneke speelde hoofdrollen in verscheidene theaterstukken en musicals. Samen met Anne Van Rijn vormt Hanneke het succesvolle cabaretduo Dames Voor Na Vieren. Van 2007 tot 2022 was Hanneke te horen als vaste zangeres in de radioshow Spijkers met Koppen, waar ze het Spijkerlied zowel voor schreef als zong. Op televisie speelde Hanneke in verschillende televisieseries, zoals KASSA en Echt niet OK! Recentelijk speelde ze de hoofdrol in de familieserie Het Geheim van Sint Maarten.
Yvonne Jagtenberg
Yvonne Jagtenberg schreef en tekende meerdere boeken die werden bekroond. In 2023 maakte ze het CPNB Prentenboek voor de Kinderboekenweek 2023 Mijn Huis is Jouw Huis. In 2022 won ze de Bronzen Penseel met Ik ben Pippi niet! (Gottmer). Haar eerste (jeugd)roman(10+) verscheen in 2021, Wandert de laatste jongen die naar zijn ouders luisterde (Querido). Het boek werd onder andere getipt door de Grote Vriendelijke Podcast (afl.49 de GVP) en kreeg lovende recensies in landelijke kranten. In 2020 won Jagtenberg het Gouden penseel voor Hup Herman (Gottmer) en in 2019 voor Mijn Wonderlijke Oom (Querido). In 2002 ontving ze voor haar gehele oeuvre Het Charlotte Köhler Stipendium. Haar werkt wordt geroemd vanwege de eenvoud, humor en krachtige beeldtaal. De Boeken van Jagtenberg zijn veelvuldig vertaald en gepresenteerd op internationale exposities als de Dutch Oranges, An Elephant Came By en Dutch Treats. Daarnaast schrijft Jagtenberg mee aan scenario’s en filmprojecten.
Raoul de Jong
Raoul de Jong schrijft romans, literaire non-fictie en essays in onder andere Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handselsblad. Voor zijn debuutroman ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. In 2013 verscheen De grootsheid van het al, dat werd onderscheiden als Beste Rotterdams Boek. In Jaguarman; Mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden (2020), een mix van fictie, non-fictie en reisverhaal, spreekt hij in Suriname met archeologen, dansleraren en wintipriesters, en maakt kennis met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden zoals Anton de Kom, Papa Koenders en Bram Behr. Hij vraagt zich af hoe het komt dat hun stemmen tot nu toe vaak doodgezwegen en vergeten werden. Het boek is inmiddels ook in Frankrijk en Duitsland verschenen.
Terwijl De Jong werkte aan Jaguarman, takelde zijn Groningse opa langzaam af. Gesprekken met opa (2022) is gebaseerd op de stukken die hij schreef tijdens zijn opa’s laatste levensjaar. De Jong is ook mede-maker van de bundel Dat wij zongen: twintig Caraïbische schrijvers om nooit te vergeten (2022) en ontving in 2022 de Anna Blaman-prijs voor zijn hele oeuvre. In 2023 mocht hij het Boekenweek Essay schrijven, Boto Banja.
Erna van Koeven
Erna van Koeven is onderzoeker en docent aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ze is één van de auteurs van Rijke Taal (v)mbo. Taaldidactiek voor het (voorbereidend) middelbaar beroepsonderwijs.
Mirjam Koop
Mirjam Koop werkt als onderwijsadviseur bij IJsselgroep. Mirjam weet als logopediste als geen ander hoe belangrijk taal is. Voor (zeer jonge) kinderen én voor hun begeleiders. Als pedagogisch coach en trainer van het VVE-programma Uk & Puk neemt ze pedagogisch medewerkers mee in het observeren en stimuleren van taal en spel van jonge kinderen. Als begeleider van effectief leesonderwijs is haar uitgangspunt het plezier in taal voorop te stellen, waardoor de ontwikkeling van taal en kennis zich kan verdiepen. Dit begint bij het jonge kind. Want: taal is alles, alles is taal!
Erwin Mantingh
Erwin Mantingh is lerarenopleider en vakdidacticus aan de Graduate School of Teaching en het Departement voor Talen, Literatuur & Communicatie van de Universiteit Utrecht (UU). Eerder onderzocht en doceerde hij middeleeuwse literatuur en werkte hij als leraar Nederlands. Met het Meesterschapsteam Nederlands streeft hij ernaar dat leerlingen in het schoolvak Nederlands worden opgeleid in bewuste geletterdheid. Hij verricht onderzoek naar literatuur(geschiedenis)didactiek en ontwikkelt samen met vakwetenschappers, vakdidactici, docenten, studenten en leerlingen lesmaterialen. Hij maakt deel uit van de Vakvernieuwingscommissie Nederlands en is redacteur didactiek bij Literatuurgeschiedenis.org.
Milouska Meulens
Milouska Meulens is geboren Curaçaose maar droomt in het Nederlands. Als tiener zond ze verhalen in naar tijdschriften en besloot ze de journalistiek in te gaan. Ze werkte bij Zembla, was De Mol en presenteerde tot 2019 onder andere het NOS-Jeugdjournaal, Kinderen voor Kinderen en Vroege Vogels. Met Elin (2021) debuteerde zij bij Volt kinderboeken als kinderboekenschrijver. Daarna volgden Mondi (2022) en Er was ook eens..(2023). In maart 2024 verschijnt haar romandebuut Moederland bij Meulenhoff.
Annemiek Neefjes
Annemiek Neefjes richtte in 2010 De Schoolschrijver op omdat ze niet geloofde dat kinderen niet van lezen houden. De vraag die ze zich stelde was: wat is er nodig om het belangrijkste schoolvak weer leuk en zinvol te maken, voor kinderen maar ook voor de leerkracht? Met het team van De Schoolschrijver zet ze zich op vele manieren in voor een belangrijke missie: ieder kind taalsterk.
Ze ontwikkelde met haar team en in nauwe samenwerking met het onderwijs, kinderboekenauteurs en wetenschap, een inmiddels bewezen effectieve aanpak. Deze aanpak vormt de basis voor een complete methodiek en andere (aanvullende) leermiddelen en trainingen voor het basisonderwijs. Allemaal met leesplezier als basis.
Priscilla van Paasen
Priscilla van Paasen is meer dan vijfentwintig jaar werkzaam in het basisonderwijs. Op de Paschalisschool in Den Haag staat zij twee dagen voor groep 3 en een dag besteedt ze aan het leesonderwijs voor de groepen 1 t/m 8. De rest van de week is zij druk met de Van Paasen bv. Laatst gelezen boek: Wat de stenen ons vertellen van Clara Dupont-Monod.
Joanneke Prenger
Joanneke Prenger is curriculumontwikkelaar en taalexpert bij SLO. Vanuit die functie is ze betrokken bij allerlei projecten rondom het taalonderwijs op de basisschool, waaronder de actualisatie, en coördineert ze het Landelijk Netwerk Taal.
Marieke Raap
Marieke Raap was IB-er op basisscholen en docent aan een pabo. Momenteel is zij docent aan de Master Educational Needs van de Hogeschool Windesheim en is zij verantwoordelijk voor de curricula van de Master Expert taal/dyslexie en de Master Nieuwkomers en culturele diversiteit.
Erna Sassen
Erna Sassen studeerde in 1985 af aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam en won in hetzelfde jaar het Camerettenfestival in Delft. Zij speelde in musicals en maakten eigen theaterproducties. Ze had rollen in opera’s , films en televisieseries. Sinds 2004 schrijft ze boeken, bijna elk jaar één, onder andere Dit is geen dagboek (2009), Er is geen vorm waarin ik pas (2017), De gezondste opa van Europa (2018). In 2021 won ze de Nienke van Hichtum-prijs voor Zonder titel.
Coen Simon
Coen Simon is schrijver, filosoof en hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Hij werd door HP/De Tijd uitgeroepen tot ‘ster aan het filosofenfirmament’. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden, Wachten op geluk, Filosoferen is makkelijker als je denkt en Pleidooi tegen enthousiasme. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles. De jury schreef daarover: ‘In een bedrieglijk lichtvoetige stijl behandelt hij de ongemakken en eigenaardigheden van het moderne leven.’
Maria Streefkerk
Maria Streefkerk is verbonden aan Hogeschool Windesheim en deskundige op het gebied van rijke taal. Zij geeft de post-hbo opleiding Taalcoördinator en verzorgt de schooltrainingen Rijke Taal en Focus op Begrip. Daarnaast geeft zij les aan groep 7/8 op een Amsterdamse basisschool.
Linda Vaessen
Anne van Buul, Linda Vaessen en Anne-Riet Vermeulen zijn alle drie lid van de professionele leergemeenschap De leraar als leesbevorderaar van Hogeschool de Kempel. Linda is lerarenopleider Nederlands aan deze pabo.
Anne-Riet Vermeulen
Anne van Buul, Linda Vaessen en Anne-Riet Vermeulen zijn alle drie lid van de professionele leergemeenschap De leraar als leesbevorderaar van Hogeschool de Kempel. Anne-Riet is leerkracht taal bij Kindcentrum Talentrijk.