icon home

Ben jij tweedejaars pabo-student in Limburg, Noord-Brabant of Zeeland en wil je ontdekken hoe je de liefde voor lezen kunt overbrengen op je leerlingen? Kom dan naar het leesevenement Pabo Leest! op vrijdag 14 februari van 12.00 tot 17.00 uur in de LocHal Tilburg, speciaal georganiseerd voor aanstaande leraren.

Tijdens deze bijeenkomst verkennen we de wereld van jeugdliteratuur en leesplezier, met thema’s als meertaligheid, vakoverstijgend werken met jeugdliteratuur, en creatieve werkvormen zoals podcasts en poëzie. In interactieve workshops krijg je praktische tips en handvatten om leesmotivatie in de klas te stimuleren, en leer je hoe jeugdliteratuur kan aansluiten bij verschillende vakken. Ontdek de mogelijkheden die de bibliotheek biedt als partner in leesbevordering en ga naar huis met frisse ideeën om jouw leeslessen boeiend en leuk te maken.

12.00 uur30 minInloop
12.30 uur15 minOpening
12.45 uur45 minPlenair – Keynote 1
13.30 uur30 minPlenair – Keynote 2
14.00 uur15 minWissel
14.15 uur45 minDeelsessies ronde 1
15.00 uur15 minWissel
15.15 uur45 minDeelsessies ronde 2
16.00 uur15 minWissel
16.15 uur30 minPlenaire afsluiting
16.45 uur Einde programma

Een motiverende en effectieve (voor)leesaanpak in de praktijk: hoe doe je dat? – Maria Streefkerk
Kinderboeken zijn niet alleen leuk, maar onmisbaar voor de taal- en leesontwikkeling van leerlingen. Tijdens deze lezing ontdek je hoe je jeugdliteratuur effectief inzet om je taalonderwijs te verrijken. Leer hoe je kinderen laat nadenken, praten en schrijven over boeken die hen boeien en uitdagen. Met tips voor het kiezen van geschikte boeken en het creëren van tijd om te lezen til je je leesonderwijs direct naar een hoger niveau.

Maria is leerkracht op een basisschool in Amsterdam, docent rijke taal bij de afdeling Educatie van Windesheim en begeleider van rijke-taaltrajecten op basisscholen.

  • Simon van der Geest

Inspirerende lezing door Simon van der Geest. Hij schrijft boeken, gedichten en toneelstukken, het liefst voor kinderen.

  1. Boekenproeverij en de Bibliotheek op school – Leesmediaconsulenten de Bibliotheek Midden-Brabant

Maak kennis met de leukste kinderboeken voor jouw stageklassen en kom te weten hoe de Bibliotheek op school bijdraagt aan een rijke leescultuur op school.

2. Vakoverstijgend werken met jeugdliteratuur – Marte Jongbloed

Leer hoe je lezen vakoverstijgend inzet om onderwerpen uit geschiedenis, natuur en andere vakken tot leven te brengen. Met praktische tips en inspirerende voorbeelden maak je lezen betekenisvol én uitdagend voor je leerlingen.

3. Poëzie/spoken word workshop

4. Illustreren met Martijn van der Linden

Ga creatief aan de slag met illustreren en ontdek de kunst van het vertellen via beeld.

5. Educatieve podcasts & leesplezier – Tjeerd van den Elsen

Ontdek de kracht van (educatieve) podcasts en hoe deze lees- en taalontwikkeling kunnen versterken in combinatie met voorlezen en interventies met leesboeken. Tijdens deze deelsessie krijg je praktische tips én een inspirerende beleving om direct mee aan de slag te gaan.

6. Meertaligheid in jeugdliteratuur – Clayton Pikero

Meertalige boeken zijn van grote waarde voor een inclusieve leesomgeving. Krijg praktische tips om deze boeken in te zetten, zodat kinderen spelenderwijs taal leren en diverse culturen ontdekken.

7. Creatief schrijven – Janne Verstraten (pabo student)

Laat je meenemen in het biografische boek van Janne en ga aan de slag met een inspirerende en creatieve schrijfopdracht. Ervaar hoe schrijven een uitlaatklep voor gevoelens kan zijn en ontvang lesideeën die je direct in je stage kunt toepassen.

8. DIY rondleiding in de Bibliotheek LocHal

Maak kennis met de rijke geschiedenis van de bibliotheek LocHal als locomotiefwerkplaats met deze DIY rondleiding. Tijdens de rondleiding ontdek je niet alleen de verhalen van dit iconische gebouw, maar ook de bruisende sfeer van creativiteit en innovatie.

Plenaire afsluiting

Literaire wrap-up door Frank van Pamelen

Frank van Pamelen is cabaretier, schrijver en dichter. Naast cabaretprogramma’s maakt hij jeugdboeken, thrillers, light verse en taalcolumns.