Staat je vraag hier niet bij, of heb je meer informatie nodig? Neem dan contact met ons op.
Hoe abonneer ik me op Tijdschrift Lezen?
Een abonnement op tijdschrift Lezen is voor lezers in Nederland kosteloos. Vul je gegevens in op het aanmeldformulier en je ontvangt tijdschrift Lezen vanaf het eerstvolgende nummer.
Waar kan ik mijn adreswijziging doorgeven?
Een adreswijziging voor het tijdschrift Lezen kun je met dit formulier doorgeven.
Is BoekStart er ook bij mij in de buurt?
Op de website van BoekStart kun je zien of BoekStart bij jou in de bibliotheek of kinderopvang is.
Een boek uitgeven
Stichting Lezen ondersteunt in principe geen boekpublicaties.
Bezoek Schrijven Online voor advies, wedstrijden en meer als je van plan bent een boek uit te (laten) geven.
Hoe kan ik meedoen met De Weddenschap?
Op de website van De Weddenschap lees je alles over deze wedstrijd. Hier kunnen leerlingen en docenten zich ook aanmelden om mee te doen met De Weddenschap.
Hoe kan ik met mijn klas meedoen aan De Jonge Jury?
Alle informatie over meedoen met De Jonge Jury vind je op de website van De Jonge Jury. Hier kun je ook lesmateriaal bestellen.
Hoe kan ik meedoen aan de scriptieprijs?
Wil je meedoen aan de scriptieprijs? Dat kan, als je een masterscriptie hebt geschreven over een onderwerp dat betrekking heeft op leesbevordering. Hieronder vallen diverse onderzoeksthema’s: de leescultuur, leesmotivatie en -gedrag, leesbegrip, lezersprofielen, de sociale of maatschappelijke functie van lezen, digitaal lezen, lezen in relatie tot andere media etc.
Lees meer over de scriptieprijs Leesbevordering op deze pagina.
Hoe kan ik meedoen aan de Nationale Voorleeswedstrijd?
Basisscholen die mee willen doen aan De Nationale Voorleeswedstrijd kunnen een gratis deelnamepakket aanvragen via de speciale website. Meer informatie over de Nationale Voorleeswedstrijd lees je op deze pagina.
Ik wil een schrijver uitnodigen voor een activiteit, waar doe ik dat?
Jonge lezers in contact brengen met schrijvers werkt zeer leesbevorderend. Bij diverse leesbevorderingsprojecten is een schrijversbezoek dan ook een terugkerend onderdeel van het programma. Stichting Lezen subsidieert geen schrijversbezoeken, maar wie een schrijver boekt via De Schrijverscentrale ontvangt in sommige gevallen wel een kleine subsidie via de Schrijverscentrale.
Bezoek voor informatie over boekingen en voor contactinformatie de website van de Schrijverscentrale, of bel direct 020 623 49 23.
Waar vind ik leesadvies voor mezelf?
Goede (voor)leesadviezen krijg je in de boekhandel en de bibliotheek. Ook boekbesprekingen in kranten en tijdschriften kunnen behulpzaam zijn. Ook op internet is er veel te vinden, bijvoorbeeld:
Boekenzoeker – hier kan iedereen terecht voor uitgebreide tips.
WhyILoveThisBook – bekende en onbekende lezers vertellen waarom ze van een boek houden.
Waar vind ik (voor)leesadvies voor mijn kind?
Goede (voor)leesadviezen krijg je in de kinderboekhandel en de bibliotheek. Maar ook op internet is er veel te vinden, bijvoorbeeld:
Jeugdbibliotheek – de bibliotheek geeft hier tips voor alle leeftijdsgroepen van 0 tot 15+ jaar.
Boekenzoeker – hier kun je samen met je kind terecht voor uitgebreide tips.
Lezenvoordelijst – deze website bevat een lijst met boeken, ingedeeld op leesniveau, voor middelbare scholieren.
Waar kan ik een leesbevorderingsproject vinden?
Als je op zoek bent naar een project om zelf uit te voeren, kun je het beste onze website Leesplan bezoeken. Daar vind je een uitgebreid overzicht van leesbevorderingsprojecten, inclusief contactinformatie van de organiserende instellingen.
Stichting Lezen ontwikkelt, financiert, en ondersteunt een groot aantal leesbevorderingsprojecten. Van een aantal grote projecten zijn we ook eigenaar, zoals De Nationale Voorleeswedstrijd, De Jonge Jury en De Weddenschap.
Onder publicaties vind je een aantal brochures die projectbeschrijvingen bevatten, zoals Lezen in de klas voor het voortgezet onderwijs.
Als je je abonneert op ons blad Lezen, ontvang je vier maal per jaar een mooi magazine met – naast heel veel ander nieuws – veel informatie over leesbevorderingsprojecten.
Waar kan ik een publicatie lezen of bestellen?
Stichting Lezen geeft diverse publicaties uit:
- Lezen Magazine, Kwartaaltijdschrift voor leesbevordering en literatuureducatie.
- Lezen onderzocht, Diverse onderzoekspublicaties voor een breder publiek van leesbevorderingsprofessionals en beleidsmakers.
- Stichting Lezen algemeen, Praktische brochures waarmee professionals hun voordeel kunnen doen.
- Stichting Lezen beleid, Beleidsnotities en jaarverslagen.
- Kunst van Lezen brochures
Bekijk hier al onze publicaties.
Waar vind ik onderzoek naar lezen en leesgedrag?
Stichting Lezen geeft diverse publicaties uit met feiten over lezen en leesgedrag. Daarnaast ontsluiten wij veel informatie over (het belang van) lezen en leesgedrag via de onderzoekspagina op deze website.