10 september 2019

Of een jongere nu leert voor kapper, administratief medewerker, veiligheidsassistent of kraamverzorger, Nederlandse taal staat bij vrijwel elke mbo-opleiding op het rooster. In het mbo omvat dit vooral spelling en spreek- en schrijfvaardigheid. Het lezen van fictie is, anders dan in het voortgezet onderwijs, niet wettelijk verplicht. Toch willen steeds meer mbo-opleidingen hier wel wat mee, om via het lezen van boeken hun studenten taalvaardiger te maken. Om opleidingen hierbij te helpen startte in 2017 de pilot de Bibliotheek op school in het mbo.

Het Koning Willem I College in Den Bosch en Deltion College in Zwolle gingen hier als eerste mee aan de slag, iets later volgde ROC Midden-Nederland (locatie Amersfoort) en ROC Aventus in Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Net als bij de Bibliotheek op school po en vmbo werken school en lokale Bibliotheek samen om de taalvaardigheid via vrij lezen op school en thuis te bevorderen.

De ervaringen van het Koning Willem I College Den Bosch en Bibliotheek ’s Hertogenbosch (2018), Deltion college en Stadkamer in Zwolle (2018) en ROC Midden-Nederland en Bibliotheek Eemland in Amersfoort (2019) en het ROC Aventus en de bibliotheken Apeldoorn, Deventer en Zutphen (2019) kun je lezen in de praktijkbeschrijvingen. We hebben de beschrijvingen gebundeld in De Bibliotheek op school in het mbo; praktijkbeschrijvingen van samenwerking tussen ROC en Bibliotheek. De beschrijvingen zijn ook los te downloaden.

Doelgroep(en)