In de video Sleutelmoment groep 5 en 6 vertelt Arie van Leeuwen, leerkracht op de A.W. Beekmanschool in Den Bosch, hoe hij dit sleutelmoment aanpakt en hoe de Bibliotheek hem daarbij ondersteunt.
Een derde sleutelmoment in de leesontwikkeling ligt in groep 5 en 6 en betreft de periode waarin de kinderen vloeiend en met begrip zouden moeten kunnen lezen. Maar sommige kinderen zijn nog niet zover en hebben nog oefening nodig. Pas als ze zich competent voelen in het vloeiend lezen, ontstaat er ruimte voor tekstbegrip en leesplezier. Rond groep 6 ontwikkelen kinderen bovendien een voor andere media, zoals computergames en internet. Wordt het leesplezier niet bevorderd, dan is de kans groot dat deze audiovisuele media het vrijetijdslezen vervangen. Daarom geldt de ‘groep 6-crisis’ als een sleutelmoment voor de leesontwikkeling.
Over de videoreeks Sleutelmomenten
Om van kinderen en jongeren lezers te maken is doorlopende aandacht voor lezen en leesmotivatie essentieel: de doorgaande leeslijn. In de videoreeks Sleutelmomenten komen de vijf momenten in de leesontwikkeling van kinderen en jongeren aan bod waarbij het risico extra groot is dat zij hun motivatie om te lezen kwijtraken. Een pedagogisch medewerker en vier leraren vertellen hoe zij in hun groep met dit sleutelmoment omgaan en daarbij ook samenwerken met de Bibliotheek.
Over de Bibliotheek op school
Stichting Lezen biedt met de Bibliotheek op school een structurele aanpak voor leesbevordering. Het programma stimuleert de positieve leesspiraal: voorlezen, beter lezen, doorlezen, blijven lezen. De Bibliotheek op school is ontwikkeld door Stichting Lezen, in samenwerking met KB, de nationale bibliotheek. Het programma wordt, met ondersteuning van de Provinciale Ondersteuningsinstellingen (POI’s), uitgevoerd door lokale bibliotheken. Het wordt onder de noemer Kunst van Lezen gefinancierd door het ministerie van OCW.
Bekijk hier de video Sleutelmoment voor- en vroegschoolse periode.
Bekijk hier de video Sleutelmoment groep 3 en 4.
Bekijk hier de video Sleutelmoment eerste jaar voortgezet onderwijs.
Bekijk hier de video Sleutelmoment halverwege voortgezet onderwijs.
Productie video: Rutger Langendonk