24 april 2025

Wil je het leesonderwijs op jouw school versterken? Leer van scholen die al bewezen successen boeken. In Tjipcast vertelt Martijn Nicolaas, teamleider specialisten bij Stichting Lezen, samen met Marike Andriessen, intern begeleider bij Kindcentrum De Vindplaats in Amsterdam, wat er allemaal te vinden is bij de Inspiratiescholen.

“Ik denk dat leraren over het algemeen meer aannemen van collega’s dan van mensen die op de universiteit of hogeschool werken.”

Het leesonderwijs moet beter in Nederland, daar zijn we het snel over eens. Maar hoe dit succesvol aan te pakken in een school is een ander verhaal. Gelukkig zijn er scholen waar we veel van kunnen leren. Zowel op gericht op basis- als middelbare onderwijs! Inspiratiescholen in Nederland werken met bewezen inzichten, zoals beschreven in de Kwaliteitswaaier Effectief Onderwijs in Begrijpend Lezen, hebben een schoolbrede aanpak en behalen bovengemiddelde resultaten op het gebied van lezen. Wat kunnen we leren van deze scholen in Nederland?

Over Tjipcast

Tjipcast is een wekelijkse podcast over onderwijs en gelijke kansen voor iedereen. In elke aflevering staat er een centrale onderzoeksvraag centraal. Hoe leer je kinderen goed lezen? Wat is het verschil tussen een goede en slechte leider? Hoe blijf je als team in de leerstand? Regelmatig bespreek ik actuele (onderwijs) boeken en wetenschappelijke publicaties. Elke maand verschijnt er een top 10 van actueel onderwijsnieuws. Gasten zijn spraakmakende en toonaangevende experts, wetenschappers, collega’s uit de praktijk en soms politici. Centrale thema’s zijn didactiek, pedagogiek, samenwerken, verandermanagement, onderwijskundig leiderschap, innovatie en leren.

De aflevering over Inspiratiescholen is onderdeel van een tweeluik over het versterken van leesonderwijs in het primair en voortgezet onderwijs. Binnenkort verschijnt deel 2.

Bekijk meer afleveringen van Tjipcast
Lees meer over de Kennistafel Effectief Leesonderwijs
Vind een Inspiratieschool bij jou in de buurt
Download de Kwaliteitswaaier Effectief Leesonderwijs

Doelgroep(en)